Fotografia 2024
XII Workshop Internacional de Fotografia
Del 1 al 15 de juliol de 2024
Director: Hisao Suzuki
Equip docent: Júlia de Balle, Fumi Suzuki
Durada: 15 dies
Càrrega lectiva: 115 hores
Càrrega Programa obert: 8 hores
Nivell: Iniciació / Avançat
Idioma: Espanyol / Anglès
Lloc: Espai Barberí, Olot, Girona
Condicions
Places previstes: 24 places
Perfil: El curs s’adreça a persones majors de 18 anys de qualsevol disciplina creativa.
Inscripció: Cal omplir el formulari a Inscripcions.
Cost de la inscripció: 50 euros (no reemborsables).
Procés d’admissió: Hi participen tots els inscrits.
Criteris d’admissió: Valoració del CV-portfolio.
Matrícula: 700 euros.
Inclusions: El preu de la matrícula inclou els costos del programa del curs. El participant assumeix les despeses vinculades al desplaçament, manutenció i allotjament.
Forma de pagament: A través de la plataforma Stripe.
Certificat de participació: Certificat expedit per RCR.
Terminis
Procés d’admissió per convocatòria oberta
Divendres, 22 de desembre de 2023. Inici d’inscripcions.
Divendres, 12 d’abril de 2024. Data límit d’inscripcions.
Divendres, 19 d’abril de 2024. Comunicació d’admissions i denegacions.
Divendres, 26 d’abril de 2024. Data límit de pagament de matrícula.
Dimarts, 30 d’abril del 2024. Data límit de pagament de matrícula ampliat.
Divendres, 24 de maig de 2024. Data límit per a cancel·lacions.
XII Workshop Internacional de Fotografia
Dilluns, 1 de juliol de 2024: Inici del taller
Dissabte, 6 de juliol de 2024: Excursió al nou celler de Perelada
Dilluns, 15 de juliol de 2024: Cloenda del taller
Objectiu
L’objectiu és ampliar els coneixements sobre la fotografia teòrics i pràctics en la representació de l’espai i l’arquitectura, a partir de l’apropament a l’obra d’RCR Arquitectes i a la fotografia d’Hisao Suzuki. Els exercicis combinen la reflexió sobre el procés de treball i la seva posada en pràctica des d’una aproximació conscient a l’espai i a tot allò que ens envolta, i així contribuir al despertar dels sentits i estimular la creació d’imatges comunicatives, adaptables també als nous formats digitals i les tendències de les xarxes socials, i que ens facin experimentar, voler tocar, escoltar i estar en aquest lloc.
En aquesta edició aprofundirem en la interdisciplinarietat, integrant als grups dels tallers d’Arquitectura i Paisatge participants dels tallers de Fotografia i Audiovisual que aportaran als seus projectes la capacitat de comunicar-ho amb imatges suggerents que transmetin atmosferes i intencions.
Amb el suport de
Programa
Taller creatiu. Treball en grup en un exercici compartit amb el Workshop d’Arquitectura i Paisatge amb l’objectiu de contribuir a comunicar una proposta creativa de forma suggeridora i efectiva, a través de la producció de fotografies, posant en pràctica els coneixements apresos. Visita conjunta al lloc del projecte.
Programa Intern. Conferències sobre la càmera i la fotografia i l’edició i publicació, i específiques d’Audiovisual sobre llenguatge audiovisual, storytelling i edició: workflow de treball amb Adobe Premiere Pro.
Revisions. Correccions internes amb Hisao Suzuki i l’equip docent i revisió amb RCR Arquitectes.
Excursió a l’obra de RCR. Visita guiada al nou celler de Perelada on s’analitzaran les claus del projecte.
Programa obert. Cicle temàtic de conferències sobre arquitectura i fotografia.
Coneixements informàtics i requisits tècnics
Programes
Adobe Photoshop i Adobe InDesign.
Requisits tècnics
Càmera i trípode (recomanat).
Ordinador amb resolució de pantalla mínima recomanada de 1440px.
Navegador actualitzat per accedir al servei d’allotjament i sincronització de fitxers Google Drive amb els continguts del curs, per al treball col·laboratiu i arxiu dels exercicis.
Instal·lar al telèfon mòbil la missatgeria instantània WhatsApp per a informació i organització a través de grups de xat RCR.
Exercici: Compartir
La creativitat compartida remet a processos relacionals on s’integren diferents camps del coneixement. Permet abordar problemes complexos des del que és interdisciplinari. Amb aquesta idea abordarem de manera transdisciplinar els exercicis del taller d’Arquitectura i Paisatge, aportant des de les arts visuals una component sensorial i analítica al procés creatiu. D’aquesta manera busquem la participació, l’intercanvi d’idees, la cooperació i l’aprenentatge mutu d’un treball en equip.
Exercici compartit amb Arquitectura i Paisatge: La Sagrada Família a la Barcelona actual
La construcció del temple de la Sagrada Família, obra d’Antoni Gaudí, es va iniciar el 1882 i continua actualment en procés. Gaudí proposava una inserció del temple a la trama urbana de l’Eixample de Barcelona d’acord amb la seva representativitat i simbolisme. Aquesta qüestió està pendent de resoldre i es recull a l’exercici amb un plantejament de la connexió muntanya-mar per articular una estratègia global com a instrument d’intervenció. L’exercici es va iniciar fa dues edicions i aprofundirà sobre la base dels resultats dels tallers anteriors.
Exercici dirigit per Hisao Suzuki amb la coordinació i tutoria de Júlia de Balle i la asistència de Fumi Suzuki.
Participants: Sara Bartuś, Polònia · Quentin Besson, França · María Teresa Castro Cuellar, Mèxic · José Francisco Estévez Rodríguez, Mèxic · Adrien Guitard, França · Kane Liou, Taiwan · Juan Francisco Mosqueda Morelos, Mèxic · Brenda Soto Suárez, Mèxic · Slavena Todorova, Bulgària · Inés Valdovino Popovich, Espanya· Isabel Vilalta Pigem, Espanya.
Esbós: La Sagrada Família a la Barcelona actual, Sèrie 1, Juny 2024. Aiguada a la tinta i llapis sobre paper Canson Imagine 200 g/m². 23×32,5 cm. 24-203_E08
Videoclip 10 segons
Cada participant ha escollit una paraula i ha filmat un clip de 10 segons que resumís la seva experiència.
soltar – María Teresa Castro · patience – Adrien Guitard · connection – Slavena Todorova · reflexionar – Inés Valdovino · descubrir – Isabel Vilalta · aprender – José Francisco Estévez · permanecer – Zaickz Moz · conversation – Kane Liou · seuils – Quentin Besson · exploration – Sara Bartús · calma – Brenda Soto
Música: McEnroe – La Electricidad
Programa Intern · Espai Barberí · Olot · Conferència Clara Solà-Morales · Dimarts, 2 de juliol de 2024
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual · Conferència · La ciutat de Barcelona · Clara Solà-Morales
Clara Solà-Morales (Barcelona, Espanya, 1975) és arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC) i té un màster en Disseny Arquitectònic (MArch II) per la Universitat de Harvard. És professora associada de projectes a per l’ETSAB-UPC. Ha estat professora visitant del Massachusetts Institute of Technology (MIT), professora associada de projectes i urbanisme a la Universitat Rovira i Virgili, professora visitant del programa Barcelona de la Universitat de Calgary, i professora i Cap d’Estudis del Barcelona Institute of Architecture, BIArch. Actualment és candidata a Doctora en Arquitectura per l’ETSAB-UPC. Solà-Morales va ser curadora de l’exposició Susana Solano. Projectes a la Fundació ICO, a Madrid, i co-editora del llibre Plans i Projectes publicat per l’Ajuntament de Barcelona. Com a investigadora, va treballar en el Centre de Desenvolupament Urbà (CUDS) de la Universitat de Harvard. Les seves investigacions teòriques aborden la producció industrial en el sector de l’habitatge, i les seves repercussions en la urbanització informal.
Programa Intern · Espai Barberí · Olot · Conferència Juan de Dios Trias de Bes · Dimarts, 2 de juliol de 2024
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual · Conferència · Consideracions arquitectòniques sobre la Basílica de la Sagrada Família · Juan de Dios Trias de Bes
Juan Trias de Bes (Barcelona, Espanya, 1964) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC), 1991. Obre el seu estudi professional TdB Arquitectura el 1992, a Barcelona, on manté l’activitat de l’exercici de la professió al camp de l’edificació i de l’urbanisme. El 2013 obté la qualificació “cum laude” per la seva tesi doctoral “Arquitectures matèriques” a l’ETSAB. És autor d’obres Institucionals, com ara la Seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, La Seu dels laboratoris Grífols, la Universitat ESADE a Sant Cugat, o la Seu-Fàbrica de Natura Bissè. Al camp de la rehabilitació acredita intervencions com l’Hotel Mandarin, l’Edifici modernista “Casa Burés” o la rehabilitació del Palau Moxò. Al camp de la investigació és membre del Laboratori d’Innovació Tecnològica (LITEIS) de la UIC Barcelona on dirigeix el Departament de Recerca “Càtedra hARQware”. Al camp de la docència, és responsable de l’àrea de Projectes de l’Escola d’Arquitectura UIC a Barcelona. Al camp humanístic, és Membre de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, Fundador de la Societat Catalana d’Arquitectura i Salut, Membre del Consell Assessor d’investigacions del Centre d’Estudis d’Antonio Gaudí i del Patronat de la Fundació de la Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família.
Programa Intern · Espai Barberí · Olot · Conferència Francesc Xavier Puig i Oliveras · Dimarts, 2 de juliol de 2024
Exercici: Centre de Gestió del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa · Conferència · La Garrotxa: terra aspra, terra trencada, terra de volcans · Francesc Xavier Puig i Oliveras
Francesc Xavier Puig i Oliveras (Girona, Espanya, 1965) és enginyer agrònom per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de València. Des del 1992, ha format part de l’equip tècnic dels Departaments responsables en matèria de medi ambient de la Generalitat de Catalunya on ha desenvolupat la seva carrera professional, principalment en el camp de la planificació i la gestió d’espais naturals protegits, avaluació d’impacte ambiental i urbanisme. Des del 1996 fins al 2012 va exercir la docència com a professor associat de l’assignatura d’avaluació d’impacte ambiental, adscrit a l’àrea d’Ecologia del Departament de Ciències Ambientals de la Facultat de Ciències a la Universitat de Girona. Des del 2002 és Director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Col·loquis · Espai Barberí · Olot · Divendres, 5 de juliol de 2024 | Dimecres, 10 de juliol de 2024 | Divendres, 12 de juliol de 2024
En aquesta edició us oferim com a novetat l’oportunitat de conversar amb els equips d’arquitectura convidats al Programa Obert 2024 sota el tema de compartir.
Els participants podran intercanviar-se amb Carles Oliver Barceló sobre la seva experiència en habitatge col·lectiu respectuós amb el medi ambient a les Illes Balears, amb un integrant de la cooperativa d’arquitectes Lacol de Barcelona que han demostrat la viabilitat d’altres maneres de viure compartint, i amb l’estudi francès premiat amb el Premi Pritzker 2021, Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal, la pràctica arquitectònica del qual es regeix per la màxima de mai demolir, eliminar o substituir, sempre afegir, transformar i reutilitzar.
Equip docent
Director
Hisao Suzuki (Yamagata, Japó, 1957) va graduar-se a l’Escola de Fotografia de Tòquio, 1979. Fascinat per l’arquitectura d’Antoni Gaudí, arriba el 1982 a Barcelona, i s’hi estableix. El 1986 comença a col·laborar amb la revista El Croquis, i es converteix en el seu fotògraf principal; d’aquesta manera contribueix al reconeixement de la publicació com el mitjà de difusió d’arquitectura contemporània amb més prestigi internacional. Les seves fotografies s’han publicat, també, en nombrosos llibres i en d’altres revistes internacionals d’arquitectura i disseny.
Júlia de Balle (Barcelona, 1986) és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona (2009). En acabar els seus estudis a Berlín, s’uneix a l’equip d’RCR Arquitectes com a coordinadora de comunicació i creativa audiovisual. Ha dirigit dos documentals i actualment combina treballs per a clients externs com a realitzadora i editora dels seus propis projectes.
Fumi Suzuki (Premià de Mar, Espanya, 1990) és diplomada en Educació Social per la Universitat de Barcelona (2011). Des de l’any 2020, col·labora com a assistent de fotografía d’en Hisao Suzuki, acompanyant-lo en els diversos reportatges i organitzant l’arxiu fotogràfic de la Galeria NUAA / Hisao Suzuki Photography.