Arquitectura i paisatge 2025
XVIII Workshop Internacional d'Arquitectura i Paisatge
Del 4 al 19 de juliol de 2025
Directors: RCR Arquitectes – Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramon Vilalta
Equip docent: Maria Amat, José de Villar, Carlos Chacón, Mauro Turín i tutor/a a definir
Durada: 15 dies
Càrrega lectiva: 115 hores
Càrrega Programa obert: 6 hores
Nivell: Avançat
Idioma: Espanyol / Anglès
Lloc: Espai Barberí, Olot (Girona)
Condicions
Places previstes: 60 places presencials
Perfil: Arquitectes i estudiants d’arquitectura del darrer any de la carrera.
Inscripció: Cal omplir el formulari a Inscripcions.
Cost de la inscripció: 50 euros (no reemborsables).
Procés d’admissió: Hi participen tots els inscrits.
Criteris d’admissió: Valoració del CV-portfolio.
Matrícula: 800 euros.
Inclusions: El preu de la matrícula inclou els costos del programa del curs. El participant assumeix les despeses vinculades al desplaçament, manutenció i allotjament.
Forma de pagament: A través de la plataforma Stripe.
Certificat de participació: Certificats expedits per RCR i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC).
Terminis
Procés d’admissió per convocatòria oberta
Primera convocatòria
Divendres, 14 de març de 2025. Obertura de les inscripcions.
Divendres, 25 d’abril de 2025. Tancament de les inscripcions.
Dimecres, 30 d’abril de 2025. Comunicació admesos / llista d’espera / rebutjats.
Dimecres, 7 de maig de 2025. Data límit de pagament de matrícula.
Segona convocatòria
Divendres, 9 de maig de 2025. Comunicació admesos de la llista d’espera. Obertura de les inscripcions.
Divendres, 16 de maig de 2025. Tancament de les inscripcions.
Divendres, 23 de maig de 2025. Data límit de pagament de matrícula.
Divendres, 31 de maig de 2025. Data límit per a cancel·lacions.
XVIII Workshop Internacional d’Arquitectura i Paisatge
Divendres, 4 de juliol de 2025: Inici del taller.
Dissabte, 12 de juliol de 2025: Excursió al nou celler de Perelada.
Dissabte, 19 de juliol de 2025: Cloenda del taller.
Objectiu
L’objectiu és comprendre, a partir d’assajar-ho, el vincle indissociable que hi ha entre arquitectura i lloc, entre paisatge i cultura, entre compartir i crear, posant en pràctica els mètodes de treball de RCR Arquitectes en el mateix territori i espai on es gesta la seva obra.
Aprofundirem en la interdisciplinarietat, integrant als grups participants del taller de Fotografia que aportaran als projectes la seva capacitat de comunicar-ho amb imatges suggerents que transmetin atmosferes i intencions.
Programa
Taller creatiu. Treball en grup en un exercici per assajar la capacitat de resposta intel·lectualment interessant, de pertinença al lloc, que es comuniqui eficaçment, tal com s’esperaria en un concurs d’arquitectura.
Revisions. A més de les correccions internes amb l’equip docent, hi haurà una revisió setmanal amb RCR Arquitectes.
Programa intern. Conferències sobre la metodologia de RCR Arquitectes i temes específics dels exercicis que s’hauran de desenvolupar.
Excursió a l’obra de RCR. Visita guiada al nou celler de Perelada on s’analitzaran les claus del projecte.
Programa obert. Cicle temàtic de conferències d’art i d’arquitectura.
Coneixements i materials
Programes
- AutoCAD per a dibuix 2D
- Adobe Photoshop
- Adobe InDesign.
- Programa de preferència per a modelatge 3D
Requisits tècnics
- Ordinador amb resolució de pantalla mínima recomanada de 1440px
- Navegador actualitzat per accedir al servei d’allotjament i sincronització de fitxers Google Drive amb els continguts del curs, per al treball col·laboratiu i arxiu dels exercicis
- Instal·lar al telèfon mòbil la missatgeria instantània WhatsApp per a informació i organització a través de grups de xat RCR
Material artístic
- Aportem material bàsic
- Aconsellem que porteu el vostre material de preferència per treballar en l’expressió conceptual i artística del projecte (copic, markers, aquarel·les, pastissos, materials per collage, etc.)
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual
La construcció del temple de la Sagrada Família, obra d’Antoni Gaudí, es va iniciar el 1882 i continua actualment en procés. Gaudí proposava una inserció del temple a la trama urbana de l’Eixample de Barcelona d’acord amb la seva representativitat i simbolisme. Aquesta qüestió està pendent de resoldre i es recull a l’exercici amb un plantejament de la connexió muntanya-mar per articular una estratègia global com a instrument d’intervenció. L’exercici es va iniciar fa tres edicions i aprofundirà sobre la base dels resultats dels tallers anteriors. Es compartiran les claus de lanàlisi de l’edició anterior, per poder comprendre les complexitats del lloc de forma àgil des de l’inici.
Exercici dirigit pels tutors Maria Amat, José de Villar i Carlos Chacón.
Esbós: La Sagrada Família a la Barcelona actual, Sèrie 1, Juny 2024. Aiguada a la tinta i llapis sobre paper Canson Imagine 200 g/m². 23×32,5 cm. 24-203_E01
Exercici: El volcà Santa Margarida al Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa
Pendent de descripció.
Exercici dirigit pels tutors Mauro Turín i Tutor/a a definir.
Esbós: L’itinerari i l’experiència al con del volcà Santa Margarida de Santa Pau, Sèrie 1, Juny 2016. Aiguada a la tinta i llapis sobre paper Canson Imagine 200 g/m². 23×32,5 cm. 16-203_E04
Programa Intern · Espai Barberí · Olot · Conferències RCR · Divendres, 4 de juliol de 2025
Introducció · Conferència · El lloc · RCR Arquitectes
Anàlisi i interpretació del lloc a l’obra de RCR Arquitectes.
Referències:
- Programa obert 2021 · Conferència · El sentit del lloc · Jordi Pigem: VEURE VÍDEO
- Programa obert 2021 · Conversa de Rafael Aranda amb Josep-Maria Mallarach i Jordi Pigem: VEURE VÍDEO
Introducció · Conferència · La comunicació del projecte · RCR Arquitectes
Com presentar un projecte amb la metodologia de RCR Arquitectes d’anàlisi de lloc, programa, concepte i resposta mitjançant l’exemple d’una obra de l’estudi.
Referències:
- LLEGIR Introducció al Dibuix
- VEURE selecció de dibuixos conceptuals
Programa Intern · Espai Barberí · Olot · Conferència Juan de Dios Trias de Bes · Dilluns, 7 de juliol de 2025
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual · Conferència · Consideracions arquitectòniques sobre la Basílica de la Sagrada Família · Juan de Dios Trias de Bes
Juan Trias de Bes (Barcelona, Espanya, 1964) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC), 1991. Obre el seu estudi professional TdB Arquitectura el 1992, a Barcelona, on manté l’activitat de l’exercici de la professió al camp de l’edificació i de l’urbanisme. El 2013 obté la qualificació “cum laude” per la seva tesi doctoral “Arquitectures matèriques” a l’ETSAB. És autor d’obres Institucionals, com ara la Seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, La Seu dels laboratoris Grífols, la Universitat ESADE a Sant Cugat, o la Seu-Fàbrica de Natura Bissè. Al camp de la rehabilitació acredita intervencions com l’Hotel Mandarin, l’Edifici modernista “Casa Burés” o la rehabilitació del Palau Moxò. Al camp de la investigació és membre del Laboratori d’Innovació Tecnològica (LITEIS) de la UIC Barcelona on dirigeix el Departament de Recerca “Càtedra hARQware”. Al camp de la docència, és responsable de l’àrea de Projectes de l’Escola d’Arquitectura UIC a Barcelona. Al camp humanístic, és Membre de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, Fundador de la Societat Catalana d’Arquitectura i Salut, Membre del Consell Assessor d’investigacions del Centre d’Estudis d’Antonio Gaudí i del Patronat de la Fundació de la Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família.
Programa Intern · Espai Barberí · Olot · Conferència Francesc Xavier Puig i Oliveras · Dilluns, 7 de juliol de 2025
Exercici: El volcà Santa Margarida al Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa · Conferència · La Garrotxa: terra aspra, terra trencada, terra de volcans · Francesc Xavier Puig i Oliveras
Francesc Xavier Puig i Oliveras (Girona, Espanya, 1965) és enginyer agrònom per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de València. Des del 1992, ha format part de l’equip tècnic dels Departaments responsables en matèria de medi ambient de la Generalitat de Catalunya on ha desenvolupat la seva carrera professional, principalment en el camp de la planificació i la gestió d’espais naturals protegits, avaluació d’impacte ambiental i urbanisme. Des del 1996 fins al 2012 va exercir la docència com a professor associat de l’assignatura d’avaluació d’impacte ambiental, adscrit a l’àrea d’Ecologia del Departament de Ciències Ambientals de la Facultat de Ciències a la Universitat de Girona. Des del 2002 és Director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Equip docent
Tutora
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual
En col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC)
Professora de dibuix arquitectònic
Maria Amat (Barcelona, Espanya, 1989) és arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC) i la Technische Universität Berlin (TUB). Postgraduada en Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra (BSM-UPF). És cofundadora de Metrònom Arquitectura, 2020, estudi que desenvolupa encàrrecs privats i projectes públics adjudicats a través de concursos. Tots ells sota el denominador comú de la cura pels detalls i la preexistència. Professora de dibuix arquitectònic a l’ETSAB-UPC. És tutora al RCR Summer Workshop des del 2023.
Tutors
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual
José de Villar (Madrid, Espanya, 1976) i Carlos Chacón (Madrid, Espanya, 1977) són professors i membres fundadors de DVCH DeVillarCHacon Architects. DVCH es va establir a Madrid el 2OO8 i actualment compta amb projectes i activitat a Madrid (Espanya), Ciutat de Mèxic (Mèxic) i Taichung (Taiwan). El treball de l’oficina se centra a aportar solucions arquitectòniques capaces d’establir un diàleg entre els ciutadans i el seu entorn que entenem com un equilibri entre allò natural, allò social i allò urbà. Els projectes de José de Villar i Carlos Chacón abasten totes les escales, des de paisatgisme i edificis públics, fins a vivendes, instal·lacions, exposicions o interiorisme. Han estat premiats en nombrosos concursos nacionals i internacionals, destacant els premis rebuts pel Palau de Congressos Vegues Altes de Villanueva de la Serena, l’Escola de Música i Dansa de Ciutadella, Menorca, Parc Kinder a Mexicali, Baixa Califòrnia i casa prototip a Apan, Mèxic. Recentment DVCH va guanyar el concurs internacional per a un parc a Dénia, actualment en construcció. També s’ha publicat internacionalment el seu treball a més de 20 països.
Tots dos ensenyen Projectes Arquitectònics a diferents universitats a nivell internacional. Actualment, José de Villar és Professor Titular del Tecnològic de Monterrey (Mèxic) i Carlos Chacón és Professor Titular de la Universitat FCU Feng Chia (Taiwan) i Professor Convidat del Tecnològic de Monterrey (Mèxic). Carlos Chacón col·labora amb el RCR Summer Workshop des del 2020 i José de Villar des del 2023.
Tutor i coordinador de l’equip docent
Exercici: El volcà Santa Margarida al Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa
Mauro Turín (La Pampa, Argentina, 1969), arquitecte per la Universidad de Buenos Aires (FADU-UBA), lidera a Suïssa una pràctica que investiga la intersecció estructural de la gravetat, el buit, l’arcaisme i el temps. El 2010 és premiat amb el premi Europe 40under40 Awards. Els seus projectes i obres han estat publicats a revistes d’arquitectura de països d’Europa, Àsia i Amèrica del Sud. La Biennal Panamericana d’Arquitectura de Quito a l’Equador, el Museu de Belles Arts de Santa Fe a Argentina, The City and The World Symposium a Espanya i l’Europe 40under40 Awards a Grècia han exhibit la seva feina.
Entre 2005 i 2019 ha ensenyat i/o criticat a la Universidad de Buenos Aires (FADU-UBA), a la Universidad Nacional de Rosario (FAPyD-UNR), a la University of Miami School of Architecture (UM-SoA), a la Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid (ETSAM), a l’Haute École d’Architecture de Ginebra (HEPIA) ia la Facultat d’Architecture La Cambre Horta de Bruxelles (ULB). Mauro Turín ha donat conferències a l’École Nationale Supérieure d’Architecture de Grenoble (ENSAG), a la University of Miami School of Architecture (UM-SoA), a la Jan Michalski Foundation, al Centro Colón Madrid, al Col·legi d’Arquitectes de la Pampa, a la Universitat de Mendoza (FAUD-UM) i a la Universitat de Buenos Aires (FADU-UBA). Sent Professor Visitant a la Universitat de Miami School of Architecture (UM-SoA) i en el marc del seu Taller Avançat de Projecte Arquitectònic, va promoure el primer RCR Workshop a La Vila el febrer del 2018. Col·labora amb el RCR Summer Workshop des del 2018.
Tutor/a
Exercici: El volcà Santa Margarida al Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa
En col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC)