Arquitectura i paisatge 2023
XVI Workshop Internacional d'Arquitectura i Paisatge
Del 3 al 21 de juliol de 2023
Directors: RCR Arquitectes – Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramon Vilalta
Equip docent: Maria Amat, José de Villar, Carlos Chacón, Mauro Turín, Andrea Ortega Frutos i Marc Valero
Durada: 19 dies
Càrrega lectiva: 125 hores
Càrrega Programa obert: 12 hores
Nivell: Avançat
Idioma: Espanyol / Anglès
Lloc: Espai Barberí, Olot (Girona)
Objectiu
L’objectiu és comprendre, a partir d’assajar-ho, el vincle indissociable que hi ha entre arquitectura i lloc, entre paisatge i cultura, entre compartir i crear, posant en pràctica els mètodes de treball d’RCR Arquitectes en el mateix territori i espai on es gesta la seva obra.
Programa
Taller creatiu. Treball en grup en un exercici per tal d’assajar la capacitat de resposta intel·lectualment interessant, de pertinença al lloc i amb eficàcia comunicativa, tal com s’esperaria en un concurs d’arquitectura.
Revisions. A més de les correccions internes amb l’equip docent, hi haurà una revisió setmanal amb RCR Arquitectes.
Campus. Conferències i correccions en grups reduïts sobre la metodologia d’RCR Arquitectes i temes específics dels exercicis que s’hauran de desenvolupar.
Excursions a l’obra d’RCR. S’organitzen visites guiades a l’obra pública d’RCR a Olot i al nou celler de Perelada on s’analitzaran les claus dels projectes.
Programa obert. Cicle temàtic de conferències d’arquitectura, comunicació, art i cinema.
El calendari del curs pot estar subjecte a canvis.
Coneixements informàtics i requisits tècnics
Programes
AutoCAD per a dibuix 2D i modelatge 3D, Adobe Photoshop, Adobe InDesign. Opcionalment, modelatge 3D a Rhino o 3DStudio.
Requisits tècnics
Ordinador amb resolució de pantalla mínima recomanada de 1440px.
Navegador actualitzat per accedir a la plataforma e-learning, descarregar i pujar contingut.
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual
La construcció del temple de la Sagrada Família, obra d’Antoni Gaudí, es va iniciar el 1882 i continua actualment en procés. Gaudí proposava una inserció del temple a la trama urbana de l’Eixample de Barcelona d’acord amb la seva representativitat i simbolisme. Aquesta qüestió està pendent de resoldre i es recull a l’exercici amb un plantejament de la connexió muntanya-mar per articular una estratègia global com a instrument d’intervenció. L’exercici es va iniciar a la passada edició i aprofundirà en base als resultats de l’anterior taller.
Exercici dirigit pels tutors Maria Amat, José de Villar i Carlos Chacón, amb l’assistència de Marc Valero Cano.
Participants: G1 | Maria Amat: Polyxeni Avgoustinou, Grècia · Eva Baldini, Italià · Rory Browne, Regne Unit · Aristokratis Charatsaris, Grècia · Jersy Hsu, Taiwan · Igor Macedo de Araújo, Brasil · Lajja Mehta, Índia · Esteban Morán Errejón, Mèxic · Johnathon Smith, Estats Units d’Amèrica · Louis Tang, Taiwan · Yufeng Tian, Xina· Ni Zhao, Xina. G2 | José de Villar: Anny Cárolay Álvarez Delgadillo, Perú · Javier Arés Marín, España · Fernando G. Cantón Duarte, México · Christian Alexander Bilbao, Bolívia · Ernesto Castro, Mèxic · Alejandro Manuel Clemente Chueca, Espanya · Víctor Manuel Cruz Méndez, Mèxic · Jimena Cuesta Rivero, Espanya · Miguel Iván Hernández Cobos, Mèxic · Caio Ishigami Vaz, Brasil · Martínez, Mèxic · Josefina Rodríguez, Argentina · Pablo Serrano Ramírez, Mèxic. G3 | Carlos Chacón: Juan Carlos Aldana Díez de Bonilla, Mèxic · Rim Bouarourou, Marroc · Rodrigo Eduardo Calzada Macias, Mèxic · Lluna Cerdá Navarro, Espanya · Silvana Cordero, Equador · Giada Lesizza, Itàlia · José Eduardo Martínez, Mèxic · Valentina Medina Bestagno, Xile · José Ortega, Estats Units d’Amèrica / Espanya · Graciela Puppi, Perú · Carolina Sánchez Barbero, Espanya.
Esbós: La Sagrada Família a la Barcelona actual, Sèrie 1, Juny 2022. Aiguada a la tinta i llapis sobre paper Canson Imagine 200 g/m². 23×32,5 cm. 22-203_E01
Exercici: Centre de Gestió del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa
La zona volcànica de la Garrotxa és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica amb un valor paisatgístic excepcional. L’auge del turisme ha propiciat la necessitat d’augmentar els serveis de gestió del parc natural que actualment es troben repartits entre dues seus. L’exercici projecta el Centre de gestió del Parc Natural als terrenys del Parc Nou a Olot per actuar de frontissa entre la ciutat, el parc urbà i el parc natural.
Exercici dirigit pels tutors Mauro Turín i Andrea Ortega Frutos, amb l’assistència de Marc Valero Cano.
Participants: G4 | Mauro Turin: Noura Abdallah, Estats Units d’Amèrica / Emirats Àrabs Units· Neil Bang, Índia · Yen Jung Chen, Taiwan · Yu Chen-Lin, Taiwan · Adam Górka, Polònia · Leo Lee, Taiwan · Chinatsu Mitchell, Austràlia · Taerii Tsai, Taiwan · Audris Tseng, Taiwan · Anusha Thompson, Estats Units d’Amèrica · Panin Thum-Umnauysuk, Nova Zelanda · Robert Ward, Estats Units d’Amèrica · Kevin Yang, Taiwan. G5 | Andrea Ortega: Pablo Alejandro Cano Martínez, Mèxic · Belén Dávila Parmigiani, Espanya · Carlota de Haan Bosch, Espanya / Països Baixos · Isaac Flores, Equador · Paula Herranz Gallego, Espanya · Diego Landa Ruiz, Mèxic · Marcia Giovana Milussich Fernández, Perú · Alfonsina Rosas Chimal, Mèxic · Ian Carlo Silva González, Mèxic · Conrado Sinelli Austa, Argentina · Carlos Alberto Torres Rodríguez, Mèxic · Eric Esteban Villanueva Pérez, Mèxic.
Esbós: Centre de Gestió del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa, Sèrie 1, Juny 2022. Aiguada a la tinta i llapis sobre paper Canson Imagine 200 g/m². 23×32,5 cm. 22-203_E02
Programa Intern
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual · Conferència · Consideracions arquitectòniques sobre la Basílica de la Sagrada Família · Juan de Dios Trias de Bes
Juan Trias de Bes (Barcelona, Espanya, 1964) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC), 1991. Obre el seu estudi professional TdB Arquitectura el 1992, a Barcelona, on manté l’activitat de l’exercici de la professió al camp de l’edificació i de l’urbanisme. El 2013 obté la qualificació “cum laude” per la seva tesi doctoral “Arquitectures matèriques” a l’ETSAB. És autor d’obres Institucionals, com ara la Seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, La Seu dels laboratoris Grífols, la Universitat ESADE a Sant Cugat, o la Seu-Fàbrica de Natura Bissè. Al camp de la rehabilitació acredita intervencions com l’Hotel Mandarin, l’Edifici modernista “Casa Burés” o la rehabilitació del Palau Moxò. Al camp de la investigació és membre del Laboratori d’Innovació Tecnològica (LITEIS) de la UIC Barcelona on dirigeix el Departament de Recerca “Càtedra hARQware”. Al camp de la docència, és responsable de l’àrea de Projectes de l’Escola d’Arquitectura UIC a Barcelona. Al camp humanístic, és Membre de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, Fundador de la Societat Catalana d’Arquitectura i Salut, Membre del Consell Assessor d’investigacions del Centre d’Estudis d’Antonio Gaudí i del Patronat de la Fundació de la Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família.
Exercici: Centre de Gestió del Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa · Conferència · La Garrotxa: terra aspra, terra trencada, terra de volcans · Francesc Xavier Puig i Oliveras
Francesc Xavier Puig i Oliveras (Girona, Espanya, 1965) és enginyer agrònom per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de la Universitat Politècnica de València. Des del 1992, ha format part de l’equip tècnic dels Departaments responsables en matèria de medi ambient de la Generalitat de Catalunya on ha desenvolupat la seva carrera professional, principalment en el camp de la planificació i la gestió d’espais naturals protegits, avaluació d’impacte ambiental i urbanisme. Des del 1996 fins al 2012 va exercir la docència com a professor associat de l’assignatura d’avaluació d’impacte ambiental, adscrit a l’àrea d’Ecologia del Departament de Ciències Ambientals de la Facultat de Ciències a la Universitat de Girona. Des del 2002 és Director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Exercici: La Sagrada Família a la Barcelona actual · Conferència i taller · Noves atmosferes_Barcelona · Lola Domènech
Lola Domènech (Olot, Espanya, 1967) arquitecta per l’Escola Técnica Superior d’Arquitectura de Barcelona 1994 (ETSAB-UPC). Fundadora i Directora de l’estudi Lola Domènech_arquitectura i paisatge amb seu a Barcelona. Compagina la seva activitat professional amb la docència. Recentment nomenada Professora associada de l’ETSAB al departament d’urbanisme/paisatgisme. Professora de projectes del Màster-Postgrau “Perímetres Privats” de l’Escola Elisava (Universitat de Vic, UCC) desde l’any 2006. Fundadora i Directora del workshop d’arquitectura “A contraluz ” els anys 2014 i 2015. Professora de l’escola de Disseny Bau l’any 2008 i professora convidada a la Universitat de Coimbra-Arquitectura i Paisatge (2022), Trieste, Escola d’Arquitectura: Workshop Biophilia (2021), Roma Tre, La Sapienza (2018) i a la Universitat de disseny CEDIM a Monterrey, Mèxic (2012-2013), entre altres. Conferenciant convidada a diverses Universitats i Col·legis professionals a Catalunya, Espanya, Itàlia, Portugal i Mèxic.
L’estudi dedicat a l’arquitectura, l’interiorisme i l’espai públic desarrotlla projectes especialment compromesos amb el disseny de qualitat, funcional i respectuós amb l’entorn, aplicant criteris de sostenibilitat, eficiencia energética i ecodisseny. Des de l’any 2017 codirigeix l’equip d’urbanització Km_Zero guanyador del Projecte de Reforma de les Rambles de Barcelona (actualment en construcció). Col·labora amb el departament de projectes urbans de l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 1996. Ha treballat en la transformació urbana d’espais públics com el Passeig de Sant Joan, el Baluard del Migdia, l’entorn de la Font Carmen Amaya de Barcelona i la plaça Major de Manresa. Ha realitzat projectes de paisatge i intervenció arqueológica com l’adequació del Fòrum Romà d’ Empúries. Ha dissenyat 45 habitatges socials al centre de Manresa (primer premi concurs) i recentment l’edifici d’habitatges per a quatre amics al Poblenou, Barcelona. Actualment està treballant en la nova via verda urbana de Sant Antoni de Calonge i en diversos projectes de transformació urbana i rehabilitació arquitectónica.
La trajectòria professional de l’estudi ha estat reconeguda en diversos premis i publicacions: Primer premi: Wata international Award, Collective Housing, París 2023 / Finalista: XV BEAU Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2021/ Mostra d’Arquitectura de Barcelona 2020 / Finalista: Premis Catalunya construcció 2020 / Premio Palmarés Technal: Habitar 2019-2020 / Finalista Arquitectura: Premis FAD 2020 / Finalista: Premis Catalunya Construcció 2017 / Seleccionat: Premis FAD 2017 / Selecció: IX Biennal Internacional del Paisatge 2016 / Premi Delta FAD Disseny (mobiliari urbà): Premis FAD 2016 / Menció Especial Espai Públic: Premi Catalunya Construcció 2015 / Menció especial Espai exterior: Mostra d’arquitectura de Barcelona 2013 / Premi Opinió pública: Premis FAD 2012 / Menció especial: Premis E/F Congrés d’arquitectes 2009 / Menció especial Espai públic: Premis COAB Bages 2006 / Premi a la millor obra de Menorca: COAIB Menorca 2004, entre altres.
Condicions
Places previstes: 72 places presencials
Perfil: El curs s’adreça a estudiants a partir del darrer any de la carrera d’arquitectura i arquitectes.
Inscripció: Cal omplir el formulari a Inscripcions.
Cost de la inscripció: 50 euros (no reemborsables).
Procés d’admissió: Hi participen tots els inscrits.
Criteris d’admissió: Valoració del CV-portfolio.
Matrícula: 800 euros.
Inclusions: El preu de la matrícula inclou els costos del programa del curs. El participant assumeix les despeses vinculades al desplaçament, manutenció i allotjament.
Forma de pagament: A través de la plataforma Stripe.
Certificat de participació: Certificats expedits per RCR i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC).
Calendari
Procés d’admissió per convocatòria oberta
Dijous, 22 de desembre de 2022. Inici d’inscripcions.
Divendres, 14 d’abril de 2023. Data límit d’inscripcions.
Divendres, 21 d’abril de 2023. Comunicació d’admissions i denegacions.
Divendres, 28 d’abril de 2023. Data límit de pagament de matrícula.
Divendres, 12 de maig de 2023. Data límit de pagament de matrícula prorrogada.
Divendres, 19 de maig de 2023. Data límit per a cancel·lacions.
XVI Workshop Internacional d’Arquitectura i Paisatge
Dilluns, 3 de juliol de 2023: Inici del taller
Dissabte, 8 de juliol de 2023: Excursió a l’obra pública d’RCR a Olot
Dissabte, 15 de juliol de 2023: Excursió al nou celler de Perelada
Divendres, 21 de juliol de 2023: Cloenda del taller
Equip docent
Arquitecte
Tutor i coordinador de l’equip docent
Mauro Turín (La Pampa, Argentina, 1969), arquitecte per la Universidad de Buenos Aires (FADU-UBA), lidera a Suïssa una pràctica que investiga la intersecció estructural de la gravetat, el buit, l’arcaisme i el temps. El 2010 és premiat amb el premi Europe 40under40 Awards. Els seus projectes i obres han estat publicats a revistes d’arquitectura de països d’Europa, Àsia i Amèrica del Sud. La Biennal Panamericana d’Arquitectura de Quito a l’Equador, el Museu de Belles Arts de Santa Fe a Argentina, The City and The World Symposium a Espanya i l’Europe 40under40 Awards a Grècia han exhibit la seva feina.
Entre 2005 i 2019 ha ensenyat i/o criticat a la Universidad de Buenos Aires (FADU-UBA), a la Universidad Nacional de Rosario (FAPyD-UNR), a la University of Miami School of Architecture (UM-SoA), a la Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid (ETSAM), a l’Haute École d’Architecture de Ginebra (HEPIA) ia la Facultat d’Architecture La Cambre Horta de Bruxelles (ULB). Mauro Turín ha donat conferències a l’École Nationale Supérieure d’Architecture de Grenoble (ENSAG), a la University of Miami School of Architecture (UM-SoA), a la Jan Michalski Foundation, al Centro Colón Madrid, al Col·legi d’Arquitectes de la Pampa, a la Universitat de Mendoza (FAUD-UM) i a la Universitat de Buenos Aires (FADU-UBA).
El 2018, sent Professor Visitant a la University of Miami School of Architecture (UM-SoA) i en el marc del seu Taller Avançat de Projecte Arquitectònic, Mauro Turín col·labora amb RCR Arquitectes i RCR Lab·A en un Joint-Studio Workshop a RCR La Vila, Vall de Bianya, Espanya. Ha estat tutor del RCR Summer Workshop el 2018 i el 2019.
Arquitecte
Tutora
En col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC)
Professora de dibuix arquitectònic
Maria Amat (Barcelona, Espanya, 1989) és arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC) i la Technische Universität Berlin (TUB). Postgraduada en Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra (BSM-UPF). És cofundadora de Metrònom Arquitectura, 2020, estudi que desenvolupa encàrrecs privats i projectes públics adjudicats a través de concursos. Tots ells sota el denominador comú de la cura pels detalls i la preexistència. Professora de dibuix arquitectònic a l’ETSAB-UPC.
Doctora Arquitecte
Tutora
En col·laboració amb l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC)
Professora Departament de Representació Arquitectònica
Andrea Ortega Frutos (Santiago de Xile) és arquitecta i doctora en Arquitectura per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC, 2009), amb titulació per la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile (PUC) que va representar amb el Projecte Final de Carrera Cenotafi al poeta Vicente Huidobro a la V Biennal d’Arquitectura de Venècia. És Màster en Filosofia per la Universitat Ramon Llull i desenvolupa actualment la tesi de doctorat en filosofia. És autora i titular de la Patent del Sistema Modular d´Arquitectura TATAMI MAP i fundadora de l´estudi TATAMI MAP, La Natura de l´Espai el 2010.
Professora de l’ETSAB-UPC, 2008-2013 i 2018 fins a l’actualitat. Coordinadora del Màster Configuració de l’Espai Contemporani, impartit a la Xina i Barcelona per la Universitat de Barcelona en conveni amb la Jingchu University of Technology i altres organismes de la Xina, a partir del 2017. Ha dirigit workshops sobre Arquitectura-Art a Reserves de la Natura a el Centre de Cultura Contemporània CCCB de Barcelona, al Museu Guggenheim de Bilbao, a Hangzhou, Shenzhen i Sanya (Xina). Ha estat tutora del RCR Summer Workshop 2020. Ha representat l’ETSAB com a professora a Xile el 2021 a WAUM 2021, XII International Workshop, HABITABLE VIRTUAL DEVICE, Conquest of the Cyberspace a l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Major a Santiago de Xile i el 2022 al Workshop Jardí en Moviment, Representació Arquitectònica i Paisatge a la Facultat d’Arquitectura, Urbanisme i Paisatge de la Universitat de Concepció, en el marc del Program a ERASMUS+.
Ha desenvolupat projectes d’arquitectura, pintura, escultura i paisatge al Parc Natural Collserola, a Molins de Rei i Barcelona (Espanya), Amman (Jordània), Transilvània i Targu Jiu (Romania), Graulhet (França), Yichang i Qingdao (Xina) ). Directora i fundadora del Taller d’Escultura Ambiental STALKER, de la Fundació Bosch i Gimpera de la UB, ha exposat a la IV Biennal Europea del Paisatge ia la Triennale di Milano: Il paesaggio europeu. El 2022 i el 2023 ha realitzat exposicions de fotografia i paisatge a diversos espais expositius i galeries d’art com el Museu de les Terres de l’Ebre i la sala El Molí a Molins de Rei. Actualment prepara una exposició de fotografia i pintura per a una galeria d’art a Beijing, Xina.
TATAMI MAP, La Natura de l´Espai
Arquitectes
Tutors
En col·laboració amb EuroLAB
José de Villar (Madrid, Espanya, 1976) i Carlos Chacón (Madrid, Espanya, 1977) són professors i membres fundadors de DVCH DeVillarCHacon Architects. DVCH es va establir a Madrid el 2OO8 i actualment compta amb projectes i activitat a Madrid (Espanya), Ciutat de Mèxic (Mèxic) i Taichung (Taiwan). El treball de l’oficina se centra a aportar solucions arquitectòniques capaces d’establir un diàleg entre els ciutadans i el seu entorn que entenem com un equilibri entre allò natural, allò social i allò urbà. Els projectes de José de Villar i Carlos Chacón abasten totes les escales, des de paisatgisme i edificis públics, fins a vivendes, instal·lacions, exposicions o interiorisme. Han estat premiats en nombrosos concursos nacionals i internacionals, destacant els premis rebuts pel Palau de Congressos Vegues Altes de Villanueva de la Serena, l’Escola de Música i Dansa de Ciutadella, Menorca, Parc Kinder a Mexicali, Baixa Califòrnia i casa prototip a Apan, Mèxic. Recentment DVCH va guanyar el concurs internacional per a un parc a Dénia, actualment en construcció. També s’ha publicat internacionalment el seu treball a més de 20 països.
Com a professors, tots dos Josep i Carles ensenyen Projectes Arquitectònics a diferents universitats a nivell internacional. El Prof. José de Villar és actualment Professor Titular del Tecnològic de Monterrey (Mèxic) i el Prof. Dr. Carlos Chacón és actualment Professor Titular de la Universitat FCU Feng Chia (Taiwan) i Professor Convidat del Tecnològic de Monterrey (Mèxic).
Arquitecte
Assistent
Marc Valero (Sant Fruitós de Bages, Espanya, 1993) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV-UPC), 2019. Va participar en el X Workshop Internacional d’Arquitectura i Paisatge de 2017 de RCR. Va formar part de la I convocatoria de elbulli1846 amb Ferran Adrià, el 2020. Posteriorment es va traslladar a Suïssa per seguir la seva carrera com Arquitecte. Des de 2017 col·labora amb RCR Arquitectes.