Programa obert 2025

Tema 2025 ATMOSFERES

Espai Enigma, Barcelona. RCR Arquitectes. Foto: Pep Sau

Les atmosferes són una de les dimensions més subjectives i emocionals d’un espai. Sorgeixen de la interacció complexa entre elements físics, com la llum, els materials, els colors i les formes, i factors immaterials, com ara les emocions, els records i els sentits. Encara que no es poden quantificar ni delimitar, l’intangible exerceix un impacte transformador: defineix l’essència de les coses més enllà de la seva aparença física i connecta les persones amb quelcom profund i significatiu.

Crear atmosferes es pot convertir en un acte conscient, quan s’utilitzen elements tangibles per influir en allò intangible. És un joc entre el que és material i el que és immaterial, gairebé com un procés d’alquímia, on les transmutacions de la matèria tenen el poder de transcendir allò conscient i assolir les dimensions de l’inconscient.

Llum i ombra, materialitat i textura, proporcions, profunditat, so i acústica, color i olor conformen la paleta que defineix l’atmosfera d’un espai i en determina la seva intensitat emocional. Comprendre allò intangible implica observar, sentir i interpretar allò que no s’explicita però és on hi habiten la subjectivitat i la transcendència.

Al projectar, referir-se a “sentir el lloc” significa comprendre més enllà de les paraules i percebre més enllà del pensament. És una crida a crear obres connectades espiritualment i emocionalment amb el caràcter únic de cada lloc, i oferir respostes que transmetin ànima, aquell intangible que anomenem atmosfera.

Saber més

Cicle de conferències RCR TALKS

El cicle de tres conferències anirà a càrrec dels cineastes i artistes visuals Ila Bêka i Louise Lemoine, el treball dels quals se situa en la intersecció entre les arts visuals, el cinema de no-ficció i l’arquitectura; l’arquitecte català Xevi Bayona, director artístic del Festival del Foc i de la Llum, Lluèrnia d’Olot, i fundador de Bayona Studio, un espai dedicat a l’experimentació i la recerca interdisciplinària en arquitectura, urbanisme, art, paisatge i instal·lacions efímeres i lumíniques; i l’arquitecta japonesa Kazuyo Sejima, guanyadora de més de quinze premis i reconeixements, entre els quals destaca el Premi Pritzker 2010, que va compartir amb el seu soci a SANAA, l’arquitecte Ryue Nishizawa.

MATÈRIA BOSC VII

Saber més

Cicle de video-creacions MATÈRIA BOSC VII

Matèria Bosc celebra la setena edició el 2025 amb un programa de tres videocreacions que dialoguen amb les tres conferències sota el tema comú de Atmosferes.

Aquest any es convoca per primera vegada el concurs de curtmetratges amb la temàtica Atmòsferes, que convida els creadors audiovisuals a plasmar, en un màxim de cinc minuts, l’essència d’un espai, un moment o una emoció a través de la imatge i el so.

 

Dimarts, 8 de juliol de 2025 · Matèria Bosc VII · Pati de l'Hospici · Olot · 19h

MATÈRIA BOSC VII · Títol (2024) · creador, país · 00:00 min

Resum.

Fitxa tècnica.

Dimarts, 8 de juliol de 2025 · Conferència · Pati de l'Hospici · Olot · 19h

Saber més

Dijous, 10 de juliol de 2025 · Matèria Bosc VII · Pati de l'Hospici · Olot · 19h

MATÈRIA BOSC VII · Títol (2024) · creador, país · 00:00 min

Resum.

Fitxa tècnica.

Dijous, 10 de juliol de 2025 · Conferència · Pati de l'Hospici · Olot · 19h

Saber més

Dimarts, 15 de juliol de 2025 · Matèria Bosc VII · Pati de l'Hospici · Olot · 19h

MATÈRIA BOSC VII · Títol (2024) · creador, país · 00:00 min

Resum.

Fitxa tècnica.

Dimarts, 15 de juliol de 2025 · Conferència · Pati de l'Hospici · Olot · 19h

Saber més