Programa obert 2015

Conferències 2015

Les 6 conferències van estar a càrrec de Ángela García de Paredes & Ignacio Pedrosa, Antoni Blázquez, Hisao Suzuki, Anna & Eugeni Bach, Pedro Gadanho i Josep Maria Montaner.

Exposició

Carles Martí Arís. Traces

Comissariat i disseny: Ariadna Perich
Disseny gràfic: Júlia Doz i Ariadna Perich
Col·laboradors: Roger Such, Júlia Doz i Alba Alsina
Fotografia: Ariadna Perich
Nau del Espai Barberí
Del 3 al 28 d’agost del 2015

Dijous, 6 d’agost de 2015 Conferència | Arquitectura i paisatge

Paisatges compartits

Ángela García de Paredes & Ignacio Pedrosa

Ángela García de Paredes (Madrid, 1958) i Ignacio Pedrosa (Madrid, 1957) són arquitectes per l’Escola Tècnica Superior de Madrid, on són professors de Projectes Arquitectònics. Han estat professors convidats a universitats espanyoles i estrangeres, entre elles l’IUAV de Venècia, Harvard, ETH Zurich, l’Acadèmia di Architettura di Mendrisio i l’EPFL Lausanne. El 1990 funden l’estudi ParedesPedrosa després d’haver col·laborat amb José María García de Paredes durant deu anys. La seva obra ha estat reconeguda amb el Premi Nacional d´Arquitectura Espanyola 2007 i altres nombrosos premis. El seu treball ha estat exposat a diverses Biennals Espanyoles, de Venècia i Iberoamericanes d’Arquitectura. El 2016 van ser comissaris de la X BIAU a Sao Paulo, Brasil.

Dijous, 13 d’agost de 2015 Conferència | Arquitectura i paisatge

Les estructures en RCR

Antoni Blázquez

Antoni Blázquez (Badajoz, 1957) és arquitecte i Doctor Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior de Barcelona. És vicepresident de la Junta de l´Associació de Consultors d´Estructures i professor d´estructures de l´Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG). Dirigeix dos màsters sobre estructures d’edificació (UPC i UdG). Autor de diversos articles i ponències sobre disseny sísmic i càlcul d’estructures singulars. Membre del Comitè Científic d’ACE (Associació de Consultors d’Estructures) i ACHE (Associació Cientificotècnica del Formigó Estructural). BG Arquitectes consultors d’estructures es funda el 1990 i ha col·laborat amb RCR Arquitectes en nombrosos projectes.

Dimarts, 18 d’agost de 2015 Conferència | Fotografia

La llum màgica

Hisao Suzuki

Hisao Suzuki (Yamagata, 1957) va graduar-se a l’Escola de Fotografia de Tokio, 1979. Fascinat per l’arquitectura de Antoni Gaudí, arriba el 1982 a Barcelona, on fixa la seva residència. En 1986 comença a col·laborar amb la revista El Croquis, i es converteix en el seu fotògraf principal, contribuint d’aquesta manera al reconeixement de la publicació com al mitjà de difusió d’arquitectura contemporània amb més prestigi a nivell mundial. Les seves fotografies s’han publicat en gairebé totes les revistes internacionals d’arquitectura i disseny així com en nombrosos llibres.

Dimecres, 19 d’agost de 2016 Conferència | Arquitectura i paisatge

Afinitats electives

Anna & Eugeni Bach

Eugeni Bach (Barcelona, 1974) i Anna Bach (Nummi, Finlàndia, 1973) són arquitectes per l’Escola Tècnica Superior de Barcelona (ETSAB-UPC) i l’Hèlsinki University of Technology. Anna & Eugeni Bach, architects treballa des de l´escala urbana a la domèstica i el disseny d´interiors i industrial. La seva obra ha estat publicada a revistes nacionals i internacionals com Domus, Arquitectura Viva i A10, i participat en exposicions monogràfiques al Col·legi d’Arquitectes de Girona (2014) i al Col·legi d’Arquitectes de Barcelona (2012), i en mostres col·lectives a la Cité de l’Architecture et du Patrimoine de París (2009) i al Pavelló Espanyol de la Biennal de Venècia (2000), entre d’altres. Han rebut Premis FAD (2008, 2014), i estat seleccionat per a la VII Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme o el Premi AJAC joves arquitectes 2004, entre d’altres .

Divendres, 21 d’agost de 2015 Conferència | Arquitectura i paisatge

Situant l´arquitectura / Desplaçant a l´Arquitecte

Pedro Gadanho

Pedro Gadanho (Covilha, Portugal, 1968) és arquitecte i Doctor Arquitecte en arquitectura i mitjans de comunicació per la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Porto (FAUP), on ha estat professor. Té un màster en art i arquitectura pel Kent Institute of Art and Design del Regne Unit i ha estat professor convidat a diverses escoles d’arquitectura europees. Ha estat editor, entre d’altres, de Bookazine ALLÁ i de la revista Beyond, escriu el blog ShrapnelContemporary i contribueix regularment a publicacions internacionals. El 2012 va obtenir el Premi FAD de Pensament i Crítica. És comissari d’exposicions com Post.Rotterdam, Space Invaders i Pancho Guedes, una alternativa moderna. A la Biennal de Venècia d’Arquitectura ha estat comissari del Pavelló de Portugal el 2004 i conseller estratègic del Pavelló del Regne Unit el 2010. Va ser el Comissari d’Arquitectura Contemporània (2012-2016) i responsable del Programa de Joves Arquitectes del Departament al MoMA de Nova York. Actualment és director del Museu d’Art, Arquitetura i Tecnologia (MAAT) a Lisboa.

Dissabte, 29 d’agost de 2016 Conferència | Arquitectura i paisatge

Les exposicions Creativitat compartida. RCR Arquitectes al Palau Robert i Papers. RCR Arquitectes a l’Arts Santa Mònica, Barcelona

Josep Maria Montaner

Josep Maria Montaner (Barcelona, 1954) és doctor arquitecte i catedràtic de Composició Arquitectònica de l´Escola d´Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC). Codirigeix amb Zaida Muxí el Màster Laboratori de l’Habitatge del segle XXI. Ha impartit cursos i conferències a Europa, Amèrica i Àsia. És autor de més de trenta llibres, com Després del Moviment Modern(1993); La modernitat superada (1997); Arquitectura i crítica (1999); i Sistemes arquitectònics contemporanis (2008). Col·laborador amb els diaris El País i La Vanguardia, ha rebut el Premi Nacional d’Urbanisme a la iniciativa periodística 2005 del Ministeri d’Habitatge, i publica a revistes nacionals i internacionals.