Programa obert 2014
Conferències 2014
Les sis conferències van estar a càrrec de José Selgas & Lucía Cano, Antoni Blázquez, Josep Bohigas, Hisao Suzuki, Josep Maria Montaner i Bijoy Jain.
Dijous, 7 d’agost de 2014 Conferència | Arquitectura i paisatge
Obra recent
José Selgas & Lucía Cano
SelgasCano es va formar el 1998 a Madrid de la mà de José Selgas (Madrid, 1965) i Lucía Cano (Madrid, 1965), arquitectes per l’Escola Tècnica Superior de Madrid (ETSAM-UPM). Centren el seu treball en la investigació sobre el procés de construcció, enfocada a la cerca de noves possibilitats per a la natura a partir de la utilització de mitjans artificials, aplicant tecnologies prestades d’altres camps. Han exposat al MoMA i al Museu Guggenheim de Nova York, a la Biennal de Venècia, a la Galeria GA i al Museu d’Art Contemporani MOT de Tòquio, al Design Museum de Londres, a l’Akademie der Künste de Berlín, a The Sheds Gallery de Sydney i al MIT de Boston. El 2013 van rebre el Kunstpreis de l’Akademie der Künste de Berlín i el premi Architects of the Year del German Design Council a Munich.
Dimecres, 13 d’agost de 2014 Conferència | Arquitectura i paisatge
Les estructures en RCR
Antoni Blázquez
Antoni Blázquez (Badajoz, 1957) és arquitecte i Doctor Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior de Barcelona. És vicepresident de la Junta de l´Associació de Consultors d´Estructures i professor d´estructures de l´Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG). Dirigeix dos màsters sobre estructures d’edificació (UPC i UdG). Autor de diversos articles i ponències sobre disseny sísmic i càlcul d’estructures singulars. Membre del Comitè Científic d’ACE (Associació de Consultors d’Estructures) i ACHE (Associació Cientificotècnica del Formigó Estructural). BG Arquitectes consultors d’estructures es funda el 1990 i ha col·laborat amb RCR Arquitectes en nombrosos projectes.
Dijous, 14 d’agost de 2014 Conferència | Arquitectura i paisatge
Del llit al carrer
Josep Bohigas
Josep Bohigas Arnau (Barcelona, 1967) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior de Barcelona (ETSAB-UPC), on és professor associat de Projectes i codirigeix el Màster d’Il·luminació a la Fundació UPC. Funda BOPBAA el 1990 juntament amb Francesc Pla i Iñaki Baquero per fer arquitectura, urbanisme, muntatges efímers, disseny industrial, projectes culturals com l’ampliació del Museu Thyssen de Madrid i habitatges socials. Han col·laborat amb els estudis d’arquitectura Martorell-Bohigas-Mackay, EMBT, Gegants-Zenghelis, Ábalos & Herreros i Varis Arquitectes. Han rebut els Premis FAD (1998, 2000 i 2007) i els Premis Ciutat de Barcelona (2007 i 2014).
Dimecres, 20 d’agost de 2014 Conferència | Fotografia
Llum, paisatge i arquitectura
Hisao Suzuki
Hisao Suzuki (Yamagata, 1957) va graduar-se a l’Escola de Fotografia de Tokio, 1979. Fascinat per l’arquitectura de Antoni Gaudí, arriba el 1982 a Barcelona, on fixa la seva residència. En 1986 comença a col·laborar amb la revista El Croquis, i es converteix en el seu fotògraf principal, contribuint d’aquesta manera al reconeixement de la publicació com al mitjà de difusió d’arquitectura contemporània amb més prestigi a nivell mundial. Les seves fotografies s’han publicat en gairebé totes les revistes internacionals d’arquitectura i disseny així com en nombrosos llibres.
Dijous, 21 d’agost de 2014 Conferència | Arquitectura i paisatge
RCR i el paisatge: ecotops i camp de cultiu, diagrames i atmosferes
Josep Maria Montaner
Josep Maria Montaner (Barcelona, 1954) és doctor arquitecte i catedràtic de Composició Arquitectònica de l´Escola d´Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC). Codirigeix amb Zaida Muxí el Màster Laboratori de l’Habitatge del segle XXI. Ha impartit cursos i conferències a Europa, Amèrica i Àsia. És autor de més de trenta llibres, com Després del Moviment Modern(1993); La modernitat superada (1997); Arquitectura i crítica (1999); i Sistemes arquitectònics contemporanis (2008). Col·laborador amb els diaris El País i La Vanguardia, ha rebut el Premi Nacional d’Urbanisme a la iniciativa periodística 2005 del Ministeri d’Habitatge, i publica a revistes nacionals i internacionals.
Dijous, 28 d’agost de 2014 Conferència | Arquitectura i paisatge
Obra recent
Bijoy Jain
Bijoy Jain (Mumbai, Índia, 1965) és arquitecte per la Universitat de Washington a St. Louis, EUA. Va treballar a Los Angeles i Londres entre 1989 i 1995. Ha impartit classes a Copenhaguen, a la Universitat de Yale i a l’Acadèmia di Architettura di Mendrisio. Studio Mumbai neix el 1995 amb el retorn de Bijoy Jain a l’Índia on col·labora amb artesans, tècnics i delineants que dissenyen i construeixen l’obra directament. L’obra s’ha mostrat a la XII Biennal de Venècia i al Victoria & Albert Museum de Londres, ha estat Finalista del Premi Aga Khan d’Arquitectura 2010 i rebut el Premi Global d’Arquitectura Sostenible 2009, el Premi Spirit of Nature Wood Architecture de Finlàndia 2012 i el BSI Premi Suís d’Arquitectura 2012, entre d’altres.