President
Jordi Sellas i Ferrés
2021. President 2023
Jordi Sellas (Olot, 1977) és periodista i gestor d’empreses culturals, llicenciat en Ciències de la Comunicació – Publicitat i RRPP per la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre d’altres, va ser el fundador i director del Club TR3SC (Club Català de Cultura) i Director Audiovisual i Digital del Grup RBA, produint documentals i programes de televisió i Director General de Màrqueting del Grup Focus. En l’àmbit de l’administració pública, va ocupar el càrrec de Director general de Creació i Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de 2012 a 2015. Com a periodista, va dirigir i presentar “Generació Digital” durant 8 temporades a Catalunya Ràdio, durant 3 temporades de forma simultània també a Televisió de Catalunya. Actualment, treballa en diversos projectes professionals vinculats als mitjans de comunicació i la cultura a través de Minoria Absoluta, Layers of Reality i Nostromo Live. És vicepresident de la Fundació Arts in Health International Foundation, patró de la Fundació Teatre Lliure, de la Fundació Carulla i membre del consell internacional de la Creative Industries Federation del Regne Unit.
Secretari
Jordi Barcons i Pujol
2013
Jordi Barcons (Les Preses, 1959) és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1981. Funcionari d’habilitació estatal de la subescala de secretaria, categoria superior, a l’any 1994. Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per la UNED, el 2005. Secretari de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas de 1984 al 1989. Secretari del Consell Comarcal de Muntanya de la Garrotxa del 1984 al 1988. Secretari del Consell Comarcal de la Garrotxa de 1988 a 1989. Secretari de l’Ajuntament de Begur des de 1989 fins l’actualitat. Advocat i assessor jurídic de diferents Ajuntaments.
Patrons fundadors
Rafael Aranda i Quiles
2013
Rafael Aranda (Olot, 1961) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès l’any 1987. Des de 1988 juntament amb Carme Pigem i Ramon Vilalta treballa sota el nom RCR Arquitectes.
Carmen Pigem i Barceló
2013
Carme Pigem (Olot, 1962) és arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès l’any 1987. Des de 1988 juntament amb Rafael Aranda i Ramon Vilalta treballa sota el nom RCR Arquitectes.
Ramon Vilalta i Pujol
2013
Ramon Vilalta (Vic, 1960) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès l’any 1987. Des de 1988 juntament amb Rafael Aranda i Carme Pigem treballa sota el nom RCR Arquitectes.
Patrons
Núria Basi i Moré
2023
Núria Basi (Barcelona, 1953) és llicenciada amb grau en Ciències Biològiques, Universitat de Barcelona amb 20 anys de dedicació a R + D en el sector farmacèutic. Actualment, és la presidenta de BASI-GROUP, empresa familiar que agrupa ARMAND BASI, SL, empresa que s’ocupa del disseny, fabricació i distribució de peces tèxtils, fragàncies, òptica, i roba de llar, de la marca ARMAND BASI i JATROBCN SL, empresa distribuïdora de les marques NAUTICA, COLE HAAN , NONAME i SCHMOOVE, a través de tots els canals de distribució, off i on line. És membre de Consells o Patronats de diverses institucions, en el món econòmic i social.
Josep Berga i Vayreda
2013
Josep Berga (Barcelona, 1964) es va llicenciar en filosofia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i va completar els seus estudis amb un diploma d’Especialització Universitària de Funció Gerencial a les Administracions Públiques (Universitat Ramon Llull) i un màster en Direcció Pública a ESADE. Va iniciar la seva trajectòria política en el món de l’associacionisme local. Ha sigut regidor de Cultura, d’Educació i de Benestar Social i Drets Civils a l’Ajuntament d’Olot. Fou escollit alcalde d’Olot de 2019 a 2023 i a les eleccions municipals de 2023.
Joaquim Coello i Brufau
2021
Joaquim Coello (Salamanca, 1946) és enginyer Naval de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Navals de Madrid. MBA IESE. Assessor de Presidència de Gamesa. President de la Fundació Carulla. Conseller de Miquel i Costas & Miquel, COMEXI, PORTEL, NOATUM i AudingIntraesa. Vicepresident segon i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia d’Enginyeria. Patró de la Fundació Pasqual Maragall i del Palau de la Música Catalana. Expresident d’Anesco (Asociación Nacional de Empresas Estibadoras y Consignatarias). Expresident d’Applus. Exdegà del Col·legi Oficial d’Enginyers Navals i Oceànics. Expresident de l’Autoritat Portuària del Port de Barcelona. Expresident del Consell Social de la Universitat de Barcelona. Exdirector General de GAMESA EÓLICA. Exconseller delegat d’ITP. Expresident d’EUROJET. Gran Creu de l’Ordre d’Alfons X el Savi. Premi a la millor trajectòria professional AINE (Asociación de Ingenieros Navales y Oceánicos de España) 2012.
Ramon Folch i Guillèn
2013. President 2015-2023
Ramon Folch (Barcelona, 1946) és doctor en biologia i socioecòleg. Presideix ERF – Estudi Ramon Folch & Associats SL, consultoria i taller de projectes ambientals i energètics que ell mateix fundà l’any 1994. Ha estat consultor ambiental de la UNESCO i president del Consell Social de la UPC. Ha publicat una trentena de llibres i nombrosos articles.
Oriol Guixà i Arderiu
2021
Oriol Guixà (Barcelona, 1952) és enginyer industrial en l’especialitat en mecànica a l’Escola d’Enginyers Industrials de Madrid i Enginyer Aeronàutic especialitat en motors, míssils i motors propulsors a l’Escola d’Enginyers Aeronàutics de Madrid. L’any 1984 s’incorpora a l’empresa industrial La Farga Lacambra com a accionista i director general i posteriorment com a conseller delegat. És patró fundador de la Fundació La Farga, que posseeix l’únic Museu del Coure a Europa. Des de 2015 n’és president i CEO. I des de 2024 és el nou president de la Fundació Privada d’Empresaris FemCAT.
Santiago Mercadé i Vila
2013
Santiago Mercadé (Barcelona, 1960) és llicenciat i MBA en administració d’empreses per ESADE (Barcelona), HEC (París) i New York University. Des de 1986 és conseller delegat de Layetana Immobiliària. Va ser membre del Board of Trustees del Urban Land Institute a Washington del 1999 al 2009.
Josep Maria Montaner i Martorell
2013. President 2013-2015
Josep Maria Montaner (Barcelona, 1954) És doctor arquitecte i catedràtic de Teoria i Història de l’Arquitectura de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC). Codirigeix el Màster Laboratorio de la Vivienda del siglo XXI. Ex-Regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona (2015-2019). Acadèmic Electe l’Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi 2021. És autor de més trenta llires i col·labora reguarlment amb El País i La Vanguardia i revistes nacionals i internacionals. Ha impartit cursos i conferències a diverses ciutats d’Europa, Amèrica i Àsia.
Marta Subirà i Roca
2023
Marta Subirà (Barcelona, 1972) és llicenciada en dret per la Universitat Pompeu Fabra, amb més de 20 anys d’experiència en l’àmbit de la sostenibilitat i la gestió pública on ha ocupat diverses posicions directives. Entre d’altres, ha estat Presidenta Executiva de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Secretària de Medi Ambient del Govern i directora general de polítiques ambientals. Des de la seva posició ha impulsat la veu del Govern de Catalunya davant organismes internacionals i sota la seva responsabilitat es va aprovar a Catalunya la primera llei sobre canvi climàtic de l’estat espanyol, una llei pionera a Europa. Forma part de diversos consells i patronats de diferents institucions en l’àmbit ambiental i cultural.
Patrons institucionals
COAC
Guim Costa i Calsamiglia
2022
Guim Costa (Barcelona, 1968) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, actualment ostenta el càrrec de Degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Amb més de deu anys de trajectòria professional, l’any 2010 funda costacalsamiglia arquitectura, un estudi per al desenvolupament de projectes d’arquitectura i de disseny de mobiliari. Paral·lelament i al llarg de la seva trajectòria, ha col·laborat en publicacions com Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme i amb l’editorial Gustavo Gili. A més de participar en els òrgans de govern del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Costa és membre de la comissió executiva de la Fundació Manuel Blancafort i patró de la Fundació Ginesta.
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, fundat l’any 1931 i hereu de l’antiga Associació d’Arquitectes (1874), és una corporació de dret públic que representa els arquitectes catalans, impulsa l’excel·lència en l’arquitectura i difon els seus valors, en especial la seva dimensió social i cultural. En l’actualitat, aquest organisme suma 145 anys d’història.
Patrons anteriors
Joan Nogué i Font
2019-2022
Joan Nogué (Hostalets de Bas, 1958) és catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i va ser director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya des de la seva creació el 2004 fins al 2017. Es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona i va ampliar estudis a la Universitat de Wisconsin a Madison (EEUU) sota el mestratge de Yi-Fu Tuan. Ha estat professor visitant en diverses universitats estrangeres. És especialista en Estudis de paisatge cultural i en Pensament geogràfic i territorial. És codirector de la col·lecció de llibres ‘Paisaje y Teoría’ de l’editorial Biblioteca Nueva. Premi Rei Jaume I d’Urbanisme, Paisatge i Sostenibilitat el 2009 i Premi d’Assaig Joan Fuster el 2010 per l’obra Paisatge, territori i societat civil. Es membre del Institut d’Estudis Catalans (IEC) i del comitè científic de la Fondazione Benetton Studi Ricerche. Col.laborador habitual del diari Ara.
COAC
Assumpció Puig i Hors
2019-2022
Assumpció Puig (Girona, 1954) és arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, i ha estat Degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya del 2019 al 2022. Ha format part en nom del COAC del patronat de les Fundacions Mies van der Rohe , Docomomo Iberico, Rafael Masó, Barcelona Centre de Disseny, Institut Tècnic de la Construcció, i és membre del Consell Empresarial de la UPC, i del Consell assessor de l’ICAEN.
Eugeni Pons i Pau
2013-2021
Eugeni Pons (Barcelona, 1964), llicenciat en Filosofia, inicia, en paral·lel, estudis de Fotografia a l’IEFC de Barcelona. Comença professionalment amb la fotografia publicitària però poc després s’embarca en la fotografia d’arquitectura, que ja no abandona. Ha col·laborat amb nombroses publicacions especialitzades i prestigiosos estudis d’arquitectura, i ha estat guardonat amb cinc premis LUX de fotografia d’arquitectura.
Joaquim de Trincheria
2013-2018
Joaquim de Trincheria (Olot, 1940 – Argentona, 2018) va ser regidor de l’Ajuntament d’Olot durant 24 anys. Era un conversador nat amb una gran sensibilitat artística.
Hisao Suzuki
2013-2015
Hisao Suzuki (Yamagata, Japó, 1957) va graduar-se a l’Escola de Fotografia de Tokio, 1979. Fascinat per l’arquitectura de Antoni Gaudí, arriba el 1982 a Barcelona, i s’hi estableix. El 1986 comença a col·laborar amb la revista El Croquis, i es converteix en el seu fotògraf principal; d’aquesta manera contribueix al reconeixement de la publicació com el mitjà de difusió d’arquitectura contemporània amb més prestigi internacional. Les seves fotografies s’han publicat, també, en nombrosos llibres i en d’altres revistes internacionals d’arquitectura i disseny.
Antoni Puigvert i Romaguera
2013-2015
Antoni Puigverd (La Bisbal d’Empordà, 1954) és llicenciat en Filologia Hispànica. Catedràtic d’Institut en excedència, s’ha professionalitzat com periodista d’opinió. Ha col·laborat en nombrosos mitjans, actualment és columnista de La Vanguardia i comentarista de TV3, Catalunya Ràdio i La Xarxa. És premi Gaziel de periodisme i ha guanyat diversos premis de poesia. Ha publicat novel·la, poesia i assaig.