Sismògraf 2017: Espectacle 'Mira't' de circ Pànic. Foto: Andrea Buchner

El sentit de la cultura a l’univers de la creativitat compartida

La fundació, constituïda el 2013, rep el nom de Bunka, que significa ‘cultura’ en japonès, reflectint la seva vocació cultural i el vincle amb la sensibilitat japonesa que els fundadors han cultivat al llarg dels anys. Si les seves arrels s’inspiren en la bellesa del paisatge de la Garrotxa, la visió japonesa de la natura els ha donat ales, reafirmant que el paisatge és un element transversal i essencial.

L’etimologia de Bunka combina dos kanjis: 文化. (bun), que significa ‘oració’ i ‘art’, i  (ka), que vol dir ‘canvi’, una metàfora d’un món en constant transformació. En una era de complexitat i incertesa, la creativitat, des de l’observació de l’essencial, esdevé una resposta.

D’altra banda, el terme cultura, del llatí cultus, remet a l’acte d’habitar, conrear, cuidar i honrar. Així, arquitectura i paisatge es troben a l’arrel mateixa de la cultura: l’arquitectura com a hàbitat, el paisatge com a terra transformada per l’home. Aquestes nocions prenen un significat especial en el propòsit de la fundació: fomentar la valoració de l’arquitectura, el paisatge i, implícitament, les arts i la cultura en general.

Com a entitat sense ànim de lucre, custodia, difon i preserva el Fons RCR Arquitectes mitjançant exposicions, publicacions i visites guiades. La fundació acull a més fons especials, com el de l’artista Jesús Vilalta i Güell, pare de Ramon Vilalta, així com peces de l’antiga foneria Barberí, conformant un petit museu, i l’arxiu complet del fotògraf Hisao Suzuki, donat el 2021 amb el propòsit de reunir, inventariar, custodiar i divulgar el seu llegat. Aquest arxiu reuneix 45.000 fotografies d’arquitectura contemporània mundial des del 1986 i un valuós conjunt de 1.000 fotografies dedicades a esglésies romàniques, el Modernisme i la cuina. El procés d’inventariat i organització del material fotogràfic és supervisat pel mateix autor.

També organitza tallers d’arquitectura, fotografia, dansa i filosofia, promovent la percepció sensorial de l’espai. Des del 2008, s’imparteix el RCR Summer Workshop a l’Espai Barberí, i, des del 2017, es desenvolupen els Workshops a RCR La Vila al llarg de tot l’any també a la Vall de Bianya, amb el suport d’institucions i empreses. El RCR Programa Obert complementa aquesta tasca amb conferències interdisciplinàries. A més, l’Espai Barberí acull festivals com Sismògraf (dansa), Elmini (música) i Lluèrnia (art lumínic) de la ciutat, contribuint així a la descentralització cultural.

Amb la creació del Centre per a l’experiència de l’espai a RCR La Vila, la fundació amplia el seu abast amb activitats que investiguen i experimenten amb l’espai. Així tornem al binomi d’arquitectura i paisatge com a nucli generador de cultura, situant la creació entre l’habitar i treballar el nostre futur.